Tapas en wijn: de beste combinaties voor een Spaanse tapasavond!

10 Jan 2023

De feestelijke tapastraditie is al een tijdje geleden overgewaaid naar Nederland. Wij noemen borrelhapjes uit de supermarkt al gauw tapas. Maar als je wel eens in een traditionele Spaanse bar bent geweest, heb je vast ervaren dat de echt authentieke Spaanse tapas hier niet mee te vergelijken zijn! Deze tapas uit Spanje zoals bijvoorbeeld Patatas Bravas, chorizo, calamares, albondigas en geroosterde paprika’s zijn altijd vers en huisgemaakt. 

 

Wil je deze Spaanse klassieke tapas nou eens zelf namaken? Wij helpen je met het uitzoeken van een geschikte wijnmatch. Want deze overheerlijke Spaanse borrelhapjes komen nog beter tot hun recht met een mooie bijpassende wijn met druiven die gerijpt zijn in de Spaanse of Italiaanse zon. 

Vis en tapas 

Verschillende vissoorten spelen een belangrijke rol tijdens het tapasdiner. De bekende calamares (gefrituurde inktvisringen), maar ook verse vis staat veel op het menu. Denk aan kleine vishapjes zoals ansjovis in azijn, kroketjes van gedroogde kabeljauw, plakjes gegrilde pijlinktvis in pikante tomatensaus of gemarineerde octopus in een vinaigrette.
Bij deze subtiele, zilte smaken van de vis past een droge witte wijn met een gemiddelde body, en frisse zuren. Serveer bijvoorbeeld een jonge Spaanse Verdejo bij de tapas met vis. Deze elegante wijn is een mooie tegenhanger voor bij de zoutige visgerechten vanwege zijn honingachtige nuances en verfijnde smaakprofiel. 

Koude tapas en tapas con verduras

 

Koude tapashapjes zoals olijven en brokkelige oude schapenkaas, vragen om een mooie soepele rode wijn. Serveer bijvoorbeeld bij de manchego kaas een toegankelijke Spaanse wijn zoals een heerlijke Rioja voor een uitstekende balans van zachte, toegankelijke smaken gepaard met de milde zoute smaken van de kaas. Olijven hebben vaak zure aroma’s waardoor je hier goed een friszure Sangiovese bij kunt drinken. Bij de ietwat bittere kruidige smaken van geroosterde paprika, courgette en pepertjes smaakt een glas Rosado (Spaanse rosé) dan weer subliem. 

Schaal- en schelpdieren

Ook schaaldieren zijn een mooie toevoeging aan de Spaanse tapas. Op de Spaanse menukaart staan bijvoorbeeld exclusieve venusschelpen of mosselen in tomatensaus, maar ook krab een garnalenspies of garnalen in knoflookolie. Een Cava brut is een perfecte wijn bij deze milde, subtiele zeevruchten. Deze Spaanse mousserende wijn heeft levendige en kruidige kenmerken, en zorgt voor een mooi evenwichtig geheel. 

Tapas met vlees 

Bij pittige, zoute tapasgerechten met vlees zoals serranoham, gekruide gehaktballetjes(albondigas) of chorizo past een volle, eventueel fruitige rode wijn met karakter het beste. Bij de pikant gekruide aroma’s van de worst en ham, doet een glas Sherry het bijvoorbeeld verrassend goed. De fruitige accenten van de gerijpte kersen zijn een bijzonder smaakvolle aanvulling op de intense smaken van de tapas met vlees. Hou je meer van een wat kruidige wijn? Serveer dan een tempranillo bij je chorizo of albondigas! 

 

Kortom, er zijn genoeg smaakvolle wijnen die je tapasgerecht uitstekend completeren en zorgen voor een perfecte balans!