Gebruikte e-bike kopen? Zo ga je te werk!

12 Apr 2024

Doordat een e-bike voorzien is van trapondersteuning, kost fietsen je minder moeite dan op een normale stadsfiets. Daarom speel je misschien ook wel met de gedachte om zo’n fiets te kopen. Nieuw kost een e-bike alleen nogal veel geld. Gelukkig kun je ook voor een tweedehands model kiezen en dat scheelt je vaak flink wat geld. Klinkt dit je als muziek in de oren? Lees dan vooral verder, want je ontdekt hier hoe je te werk gaat bij een tweedehands e-bike kopen.

Bepaal hoeveel je uit wilt geven

Een tweedehands e-bike is weliswaar goedkoper dan een nieuwe, maar je betaalt er nog steeds een paar honderd tot meer dan duizend euro voor. Daarom is het verstandig om voor jezelf te bepalen hoeveel je maximaal aan zo’n fiets uit wilt geven voordat je aan je zoektocht begint. Als jij je budget weet, kun je online filteren op de prijs. Hierdoor krijg je alleen fietsen te zien die hierbinnen vallen. Doordat het aanbod slinkt, kost het je bovendien minder tijd om een tweedehands elektrische fiets te vinden.

Ga op zoek naar een betrouwbare verkoper

Ben je van plan om een gebruikte elektrische fiets te kopen? Grote kans dat jij je zoektocht online begint. Door op een term als ‘tweedehands elektrische fiets’ te zoeken, krijg je een groot aantal resultaten. Veel mensen klikken op één van de eerste resultaten. Begrijpelijk, maar het is niet altijd verstandig om hier ook een elektrische fiets te kopen. Niet alle aanbieders zijn namelijk even betrouwbaar.

Wie een tweedehands e-bike bij een onbetrouwbare partij koopt, krijgt hier mogelijk al snel spijt van. Verdiep je daarom eerst in de verkoper. Dit kun je bijvoorbeeld doen door beoordelingen te bekijken of reviews te lezen. Je ontdekt op deze manier wat anderen van de verkoper vinden. Dit helpt je ongetwijfeld om in te schatten of deze partij betrouwbaar is of niet.

Zoek uit hoe het met de staat van de fiets gesteld is

Zodra je een betrouwbare verkoper gevonden hebt, kun je in het aanbod tweedehands e-bikes duiken. Sommige mensen kiezen voor de goedkoopste e-bike, maar dat is niet altijd de beste keuze. Laat je liever leiden door de staat. Hiervoor kijk je onder meer naar de kilometerstand en de accu. Heb je een elektrische fiets met middenmotor gevonden, maar is hier veel mee gefietst? Dan houdt de actieradius misschien te wensen over. Gelukkig controleren betrouwbare verkopers een e-bike uitvoerig voordat zij deze opnieuw verkopen. Zo worden de accu en motor gereviseerd, waardoor de fiets nog prima een ronde mee kan.

Hoe zit het met garantie?

Omdat een tweedehands e-bike vrij veel geld kost, is het prettig als er garantie op zit. Als er binnen de garantieperiode iets met de fiets aan de hand is, draai je zelf niet op voor de kosten. Omdat je niet de eerste eigenaar bent als je een tweedehands elektrische fiets koopt, denk je misschien dat er geen garantie op zit. Koop je de fiets bij een betrouwbare partij? Dan is dit vaak wel het geval.