De lente in zicht: zo creëer je veiligheid in en rondom je huis

09 Apr 2021

Nu de dagen langer worden zijn we ook weer vaker van huis. Een extra ommetje met de hond, een uitgebreide middagwandeling. Maar wie waakt er over je woning als jij er niet bent? Gelukkig is je huis beter beveiligen makkelijker dan je denkt. Dit zijn drie handige tips voor meer veiligheid in en om je huis.

Goed om te weten...

Laat je de onderstaande klusjes liever uitvoeren door een vakman? Dan kun je je abonneren op een service voor veilig wonen. Hiermee kun je voor een vast laag bedrag per maand gebruikmaken van allerlei slimme diensten waarmee je schade door brand, lekkage en inbraak kunt voorkomen. En dat scheelt tijd, zorgen én geld.
 

Tip 1: Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Dat tijdig cv-onderhoud broodnodig is, merk je pas als je cv-ketel uitvalt. Dan sta je opeens onder een koude douche en zit je er toch wat minder warmpjes bij in de woonkamer. Toch kan een slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde ketel ook voor grotere problemen zorgen, zoals brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide is een reukloos, kleurloos en dodelijk gas dat uit de ketel kan ontsnappen. Door je cv-ketel één- of tweejaarlijks te onderhouden is je cv helemaal in vorm en voorkom je het gevaar op vergiftiging. Bovendien voorkom je daarmee ook storingen, defecten én werkt je cv zuiniger.

Nieuwe cv-ketel
Ook als je een moderne of nieuwe cv-ketel hebt, is het belangrijk om deze geregeld te laten checken. Deze kan namelijk onjuist geïnstalleerd zijn. Volg de instructies van de fabrikant, hierin staat hoe vaak je jouw ketel moet laten controleren. 

Bonustip: installeer koolmonoxidemelders (CO-melders) zodat je op tijd gewaarschuwd wordt als er koolmonoxide vrijkomt.

Tip 2: Hou brand buiten de deur

Er is niks gezelliger dan bij het knetterende vuur van je open haard of houtkachel zitten. Toch kleeft hier ook een gevaar aan: een vuile schoorsteen is namelijk een van de grootste boosdoeners als het aankomt op woningbranden.

Schoorsteenvegen
Laat je schoorsteen daarom minstens één keer per jaar vegen. Hiermee voorkom je dat onverbrande deeltjes in de schoorsteen rook of zelfs brand in huis kunnen veroorzaken. Kortom: stook slim en schoon. Dan kun je ook komende winter weer onbezorgd van je open haard genieten.

Tip 3: Maak je woning inbraakproof

Zodra de lockdown wordt versoepeld, zullen ook de inbrekers weer vaker toeslaan. Neem daarom de beveiliging van je huis eens goed onder handen, nu je er de tijd voor hebt.

Intelligent alarm
Met een slim alarmsysteem dat zich automatisch in- en uitschakelt zijn je waardevolle spullen een stuk beter beschermd. Kies bij voorkeur voor een alarm met bewegingssensoren en een beveiligingscamera. Vooral als je afgelegen woont, is dit een must.

Buitendeuren
Staat een ritje naar de bouwmarkt in de planning? Haal dan meteen extra veiligheidsuitrusting voor je deuren. Voorzie je voordeur bijvoorbeeld van een meerpuntsslot, een anti-inbraakstrip en een veiligheidscilinder. En plaats op de achterdeur een dievenklauw. Zo maak je het inbrekers een stuk lastiger.