Wijn drinken buiten je comfortzone: nieuwe smaken ontdekken

22 Jun 2022

Drink je graag wijn, dan is de kans groot dat je in de loop der tijd wel zo je eigen favorieten ontwikkeld hebt. Dat je in een restaurant of op een terras meestal dezelfde soort wijn bestelt, of thuis eigenlijk altijd dezelfde fles in huis haalt. Niets mis mee, als je iets lekker vindt moet je er vooral van genieten, maar stiekem ook wel een beetje zonde. Er zijn namelijk ontelbaar veel wijnen in omloop, en hoe zonde is het als je maar een fractie daarvan hebt geproefd? Af en toe eens buiten je comfortzone gaan en nieuwe smaken ontdekken is helemaal zo’n slecht idee nog niet. Maar hoe pak je dat aan? Gewoon een willekeurige wijn proberen, in de hoop dat je het lekker vindt? Of kun je beter wat langzamer aan naar nieuwe smaken toewerken?

Doe eens gek!

De leukste manier om écht buiten je comfortzone te gaan, is door eens iets heel anders te proberen. Dronk je tot nu toe alleen witte wijn, probeer dan eens een rode. Koos je altijd voor een redelijk zoete rode wijn, ga dan nu eens voor een wat stevigere. Of doe eens gek, en kies met je ogen dicht, blind een nieuwe wijn uit.

Zo kom je met wijnen in aanraking die je anders misschien nooit geprobeerd had, en leer je smaken kennen die anders verborgen waren gebleven voor je. Doordat de smaken heel anders zijn dan je misschien ooit ervaren hebt, moet je er wel rekening mee houden dat je er even aan moet wennen. Probeer er minimaal een paar glaasjes van voor je een definitief oordeel velt, nieuwe smaken moet je vaak een beetje leren waarderen voor je ze echt lekker gaat vinden.

Iets rustiger kan ook

Ben jij niet zo avontuurlijk ingesteld, of laat je je smaakpapillen liever wat rustiger aan een nieuwe smaak wennen? Dan kan dat natuurlijk ook. Misschien doe je dat zelfs onbewust al.

Veel wijnen die op het eerste gezicht dezelfde druifsoort bevatten, neem bijvoorbeeld een Sauvignon wijn, hebben onderling namelijk best verschillen. Sauvignon Blanc staat voor het druivenras dat gebruikt is voor de wijn. Deze druif wordt echter op heel wat plekken ter wereld verbouwd en tot wijn gemaakt, waardoor de ene Sauvignon zeker de andere niet is. Door met dit gegeven in je achterhoofd steeds een net wat andere wijn te kiezen, maak je op een rustige manier kennis met meerdere smaken, en zal je waarschijnlijk langzaam maar zeker steeds vaker wijnen buiten je comfortzone kiezen.