Omgaan met schoonmaakmiddelen en materialen

25 Nov 2020

Hierin zullen de volgende onderwerpen kort naar voren komen:

Welk product bij welke handeling

Welk materiaal kun je gebruiken

Omgaan met materialen en middelen

Welk product/middel bij welke handeling:

Hierbij is het van belang dat je eerst kijkt naar het soort materiaal dat je onderhanden gaat nemen. Hout neemt nu eenmaal een ander product dan emaille.

Kortweg kunnen we zeggen dat:

Allesreinigers

Zoals de naam al zegt geschikt voor alle materialen, mits de doek waarmee je werkt niet te nat is. Let hier vooral op bij het afnemen van hout en kunststofdeuren, in verband met kans op strepen.
Sommige hardnekkige vlekken kun je verwijderen met pure allesreiniger, let er wel op dat je goed naspoelt!

Chloor

Alleen geschikt voor materialen die tegen blekende werking kunnen. Hierbij kun je denken aan wc potten, wastafels etc. Sommige douchecabines kunnen niet tegen chloor, als het goed is kun je dit navragen bij je badkamerhandelaar. Chloor is zeer milieuonvriendelijk!
Let bij gebruik van chloor erop dat je geen middelen gaat mengen in verband met het vrijkomen van giftige chloorgassen.

Middelen zoals WC-eend

Deze middelen zijn uitsluitend geschikt voor wc potten. Het bevat naast een desinfectans een allesreiniger en vaak bepaalde stoffen die er voor zorgen dat het middel aan de pot blijft kleven en zo zijn werk goed kan doen.
Goed inlaten werken en doorspoelen. NOOIT LATEN STAAN! Je loopt anders de kans dat het middel de pot aantast en/of verkleurd!

Middelen voor meubelen

Er zijn duizend en een middelen voor meubels. Lees eerst de gebruiksaanwijziging en let er goed op dat je het juiste product voor het juist materiaal gebruikt.
Probeer het desnoods uit op een onzichtbaar plekje. Ventileer goed in de ruimte waar je werkt.

Afwasmiddelen/ontvetters

Afwasmiddelen en andere ontvetters zijn meestal geschikt voor alle materialen en bij uitstek voor metalen. In tegendeel tot chloor tasten zij het metaal niet aan en geven zij het een mooie glans.
Afwasmiddel kan ook goed gebruikt worden bij het onvetten van bijvoorbeeld ramen, al moet je wel uitkijken met de dosering. Een drupje is al voldoende

Ammonia/ Spiritus

Een giftig goedje met vervelende bijwerkingen voor mensen met ASTMA. Uitkijken dus bij gebruik.
Voordeel is dat het goed ontvet en weinig strepen achterlaat. Vooral geschikt voor ramen, spiegels etc. Ventileer wel goed in de ruimtes waar je werkt met ammonia en spiritus. Deze producten mag je niet mengen !

Groene Zeep

Milieu vriendelijk, met dezelfde eigenschappen als een allesreiniger. Echter, groene zeep is zeer giftig bij inname via de mond! (niet dat het lekker smaakt...)
Zie verder bij allesreiniger.

Schuurmiddelen

Schuurmiddelen zijn geschikt voor het verwijderen van vuil, vet en zeep resten op alle waterbestendige oppervlakken zoals roestvrijstaal, emaille, chroom en geglazuurd aardewerk. Het is niet geschikt voor het reinigen van kunststoffen omdat het kan krassen. Het is belangrijk dat je na gebruik het oppervlak goed afspoelt of nat afneemt omdat er anders een waas van het schuurmiddel achter kan blijven. (net alsof er kalk op zit)

Speciale reinigers

Op het moment zijn er veel middelen in de handel die speciaal bestemd zijn voor het reinigen van een of meerdere materialen en veelal niet geschikte voor andere bestemmingen. Hiervoor geld nadrukkelijk dat je de gebruiksaanwijzing goed moet lezen en goed moet kijken of het materiaal dat je gebruikt het juiste is. Het gaat te ver om al deze middelen te apart te behandelen.

Materialen

In elk huishouden behoren voldoende en goede materialen en middelen aanwezig te zijn. Zijn deze er niet, dan kan men ook niet verwachten dat het geleverde werk optimaal is. Men mag er echter wel vanuit gaan dat met een basispakket materialen en middelen optimaal gewerkt geleverd kan en moet worden.

Navolgend worden een aantal materialen besproken.

Voorbeeld van een schoonmaakrooster

        
Stofdoek

een kleefdoekje of ‘ouderwetse’ stofdoek. Deze dienen van ruim formaat te zijn (minimaal 25x25cm) zodat je voldoende oppervlakte hebt om mee te stoffen. Bovendien dient een stoffen stofdoek enigszins zacht te zijn en zeker niet van katoen (bijvoorbeeld een laken) zodat er geen beschadigingen op kunnen treden en zodat hij voldoende stof op kan nemen zodat je niet al te vaak de doek uit hoeft te kloppen. Dit geldt natuurlijk niet voor een kleefdoekje. Let hierbij goed op de gebruiksaanwijzingen. Kleefdoekjes zijn ideaal omdat je ze na gebruik weg kunt gooien en ook geschikt zijn voor het wissen van de vloer

Sopdoekje

ormaat is niet van belang, bovendien vind de een klein fijn, terwijl de ander liever met een groter doekje werkt. Belangrijk is dat de doekjes niet kapot zijn en dat er voldoende doekjes aanwezig zijn en je dus kunt wisselen als het nodig of gewenst is. Per ruimte een eigen kleur en is aan te bevelen en voorkomt verwarring en is hygiënischer.

Sponzen

Hiervoor geld dat ze niet oud, vuil en goed droog moeten zijn bij aanvang van het werk. Bovendien dient de schuurlaag als die erop zit, niet kapot of los te zitten. Let erop dat ze goed droog zijn i.v.m. bacteriën. Duidelijk verschil in prijs en kwaliteit, ieder moet hierin zijn eigen keuze maken.

Emmer

Bij een emmer is van belang dat hij compleet is, inclusief hengsel. Bijvoorkeur een emmer van 5 liter en een van 10 liter. De kleine emmer is handig bij het gebruik binnenshuis, de grote voor werk als dweilen en rampenlappen.

Dweil

In vele soorten en maten, met en zonder gat voor een stok. Hiervoor geld dat de dweil niet kapot mag zijn en schoon en droog bij aanvang van het werk. Voor een mop geldt hetzelfde.

Trap

Een trap moet stevig zijn, niet te groot en voorzien van een keurmerk. Ga nooit op de bovenste tree staan en verplaats een trap i.p.v. te gaan reiken. Let ook op de ondergrond., in een tuin kan de trap snel verzakken !

Zeemleren lap

hiervan bestaan natuurproducten en kunstmatig gemaakte zemen. Welke je gebruikt hangt af van je eigen voorkeur en uiteraard de aanwezigheid van het een of ander. Ook hierin kun je veel verschil vinden in prijs en kwaliteit. Over het algemeen geldt dat een goede natuur zeem van 25x25 cm tussen de 25 en 30,= gulden kost. Natuurzemen zijn over het algemeen genomen wel beter dan kunstzemen en ze gaan lang mee!

Raamtrekker

Veel verschil in formaten en merken. Let erop dat het leer van de trekker niet kapot is of scherpe deeltjes bevat in verband met beschadigingen. Handig is ook dat het handvat aan de onderzijde open is zodat je er een stok in kunt schuiven als verlengstuk. Een goede ramentrekker is al de helft van streepvrije ramen!

Mattenklopper

Meestal van hout of plastic en een goede mattenklopper is moeilijk te krijgen. Gebruik hem wel als hij er is, beter voor je rug en het wordt beter schoon. In gebruik weinig verschil tussen plastic en hut, als gaat plastic snel kapot als je een beetje (te) hard slaat.

Ragebol

Te verkrijgen met een houten of plastic kop. De houten is moeilijker schoon te maken, de plastieken kan sporen achter laten op de muren /ramen. De plastieken slijt minder snel en is stukken goedkoper in de aanschaf (al vanaf 3,= euro!!!)

Stofzuiger

Hierbij is vooral van belang dat het zuigvermogen voldoende is, dat er schone stofzakken zijn en dat alle bij behorende middelen aanwezig zijn en compleet zijn. Er zijn vele soorten stofzuigers en afhankelijk van het budget zal er een keuze worden gemaakt. Let erop dat de stekkers goed in het stopcontact past en dat de aansluiting tussen het snoer en de machine goed is.

dag

wassen

woon- kamer

ouder- slaap- kamer

kinder- slaap- kamer

wc ben.

douche

wc boven

zolder

keuken

maandag

x

x

        
x

    
x

    
dinsdag

x

    
x**

x**

    
x

        
woensdag

x

x

        
x

    
x

    
donderdag

x

                        
x

x

vrijdag

x

x

        
x

    
x

    
zaterdag

    
x

                        
zondag

    
x*

                        
* Alleen opruimen en vloer wissen/stofzuigen

** Bedden verschonen in de even weken

                                    
Schema voor ramen lappen en koelkast schoonmaken

(1x per 6 weken)

    
weeknr.

1

                            
    
7

                            
    
13

                            
    
19

                            
    
25

                            
    
31

                            
    
37

                            
    
42

                            
    
48