Plafondlampen zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Om verwarring te voorkomen; plafondlampen zijn niet hetzelfde als hanglampen. De enige overeenkomst is het feit dat beide lampsoorten aan het plafond worden bevestigd. In huishoudens waar vrouwen het voor het zeggen hebben zie je vaak een vrouwelijke sfeer terug. Dit kan terugkomen in strakke designs, maar ook in warme en huiselijke stijlen. Met een mooie lamp aan het plafond kan je op de juiste wijze een ‘vrouwelijke’ sfeer meegeven in de ruimtes van je woning.

Plafondlampen zijn erg geschikt voor de wat modernere huisstijlen. Plafondlampen worden strak tegen het plafond bevestigd. Als je echt voor een warme, huiselijke sfeer gaat, is de kans groot dat je bij een ander type verlichting terecht komt. Maar voor een strak huis, met simpel kleurgebruik en strakke meubels is een strakke mooie lamp aan het plafond de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’.

Als je kiest voor plafondlampen dan kies je ook voor functionaliteit en gemak.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een vloerlamp neemt een lamp die strak tegen het plafond aan zit geen onnodige ruimte in. Hierdoor behoud je het gevoel van een grote, mooie ruimte. Plafondlampen zijn daarom erg handig in een gang of hal. Dit type lamp geeft daarnaast ook nog verlichting voor de gehele ruimte, dit komt omdat platte plafondlampen vaak met diffuus licht gebruikt worden. Naast de lampen met diffuus licht zijn er ook spotjes, deze zijn voornamelijk bedoeld voor licht op 1 bepaalde plek zoals een leeshoek. Als u toch wat meer sfeer wilt en niet gelijk de hele ruimte wilt verlichten dan kunt u kiezen om spotjes te nemen. Spotjes kunt u vaak de gewenste kant op draaien en daardoor maar één bepaalde ruimte of gedeelte in de ruimte verlichten.

Denk goed na over de juiste stijl

Het is erg belangrijke doet u een goede keuze maakt wat voor soort plafondlamp u neemt, het gaat er uiteindelijk ook om of het een lamp is die bij uw woning en/of meubilair past. Denk hierbij over stijl, soort licht in de lamp, sfeer of modern en het design van de lamp. Naast dat is het erg belangrijk dat uw de lampen goed monteert. Bedenk van te voren waar u precies de lampen wilt monteren, het is belangrijk dat u dit zekerweet want bij een lamp monteren is boren vaak een vereiste, afhankelijk van uw soort plafond zal dit moeilijk weg te werken zijn als u later de lamp toch ergens anders wilt.