Thuisblijfmoeder Survivalkit: 10 dingen die elke Thuisblijfmoeder moet weten

25 Nov 2020

Je hebt maar één kans om je kinderen op te voeden en op te zien groeien. Heb je ooit iemand gehoord die op zijn sterfbed zei: "Ik wou dat ik meer tijd aan mijn baan had besteed."?
 
Jouw werk is het belangrijkste dat er is! Je zorgt letterlijk voor onze toekomst! Economen erkennen dat je bijvoorbeeld een bijdrage levert aan de economie, door te zorgen voor het Menselijke Kapitaal. Letterlijk!
 
Contacten met collega moeders zijn essentiëel. Word lid van een moedergroep of start er zelf één. Zet een oproep op de Thuisblijfmoedersite, en maak gebruik van bestaande netwerken, zoals cursussen babymassage, ouder-kind zwemmen, muziek op schoot, babygym, voorleesuurtje bibliotheek.
 
Zorg voor tijd voor jezelf, om afstand te nemen en op te laden. Kijk eens in de rubriek Have a Break om te lezen hoe andere Thuisblijfmoeders dat doen.
 
Breng structuur aan in je dagen en weken. Vind je dat lastig word dan lid van één van de mailinglists op huishoudelijk gebied. Word lid van het Engelstalige Flylady of van de Nederlandse versie Kaat Mossel.
 
Volg een cursus of opleiding voor intellectuele stimulans.
 
Heb je een last van de Thuisblijfmoederblues? Onderneem iets, wat dan ook. Doe iets dat steeds is blijven liggen. Van het voldane gevoel van gedane arbeid knap je gegarandeerd op.
 
Plan 1 keer per maand een uitje met je partner. Bespreek de lopende zaken, en bekijk elkaar weer eens als partner
 
Waardeer jezelf. Jij hebt het lef om je eigen weg te gaan, buiten het veilige kader van een baan. Straal dat uit! Laat je niet uit het veld slaan door neerbuigende reacties, als "Oh, dus jij werkt niet."
 
De Thuisblijfmoederblues willen niet zeggen dat je een foute keuze hebt gemaakt, en een baan moet gaan zoeken. Gebruik ze als kans om jezelf op nieuwe terreinen te ontwikkelen. Mis je collega's? Zoek je nieuwe collega's op. Vind je je kind eerlijk gezegd nogal saai? Doe een cursus of opleiding. Heb je het gevoel dat je alleen maar thuis zit? Zoek vrijwilligerswerk! Er zijn vele mensen die op je zitten te wachten.