Verschillende fietsstoeltjes, waar moet je op letten?

16 Mar 2021

Wanneer je kind negen maanden is kan je een fietsstoeltje aanschaffen voor op je fiets. Zo kun je je kind makkelijk overal naar toe vervoeren op de fiets. Maar er zijn verschillende soorten fietsstoeltjes waaruit je kunt kiezen. Hieronder kun je lezen welke soorten fietsstoeltjes er zijn. 

Fietsstoeltje voorop

Wanneer je kiest voor een fietsstoeltje voorop, maak je het fietsstoeltje vast aan het stuur van de fiets. Deze stoeltjes zijn geschikt voor kinderen van negen tot vijftien kilo. De leeftijd die hierbij hoort is ongeveer negen tot drie jaar oud. Een fietsstoeltje voorop is het leukst voor ouders en kind, want hierdoor heb je meer contact met je elkaar. Het kindje ziet voorop ook veel meer, dan wanneer hij achterop zit en naar de rug van de vader of moeder kijkt. Daarnaast houd je de achterdrager vrij voor fietstassen of en andere bagage. Maar wanneer het kindje groter of zwaarder wordt komt er een moment dat hij wel naar een achter op stoeltje moet. Daarnaast wordt het stuur te zwaar waardoor het fietsen onveilig wordt. 

Fietsstoeltje achterop

Een fietsstoeltje achterop, is geschikt voor kinderen in de leeftijd van negen maanden tot tien jaar oud. Een fietsstoeltje achterop stuurt en fietst makkelijker dan wanneer je een stoeltje voor op je stoel hebt. Daarnaast is een stoeltje achterop op je fiets ook een stuk ruimer, daarom kunnen kinderen tot tien jaar oud achterop de fiets. Het is daarom verstandig om een fietsstoeltje te kiezen wat meegroeit. Voor oudere kinderen is het voordeel dat deze stoeltjes ruim zijn. Daarnaast is een achterzitje lichter en stuurt het een stuk lichter. 

Alternatieven

Naast een zitje voorop en achterop zijn er ook nog andere manieren om een kindje mee te nemen op de fiets. Je kunt ook namelijk gebruik maken van een bakfiets, dit is een veiligere manier voor het vervoeren van je kinderen. Het enige nadeel aan dit vervoermiddel is dat het niet flexibel is, zeker als je midden in de stad woont. Een een bak is daarentegen wel heel groot, waardoor scherpe bochten nemen gevaarlijk kan zijn. Het is daarbij wel slim dat je kindje iets groter is zodat hij of zij los kan zitten in de bakfiets. Als volgende optie kan je ook kiezen voor voetsteuntjes en een beugel op de bagagedrager. Daarnaast moet je kind wel groot en oud genoeg zijn om hier veilig op te zitten. Want bij een beugel zitten er geen gordels of gespjes om je kind mee vast te zetten. Daarom is een compleet fietsstoeltje altijd slimmer. 

Zo kies je het juiste fietsstoeltje

Wanneer je stoeltje gaat aanschaffen is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van je kind en het gewicht. Wanneer je kind klein is, zou je misschien goed zicht willen houden. Dan is het verstandig om voor een stoeltje voor op je stuur te gaan. Wanneer je juist makkelijk wilt sturen, kan je beter gaan voor een stoeltje achterop.