Koop je eigenlijk altijd hetzelfde wc papier? Dan is de kans groot dat je deze opnieuw aanschaft als het einde van de voorraad in zicht komt. Als je niet tevreden bent over jouw huidige toiletpapier, zoek je mogelijk nog een geschikte vervanger. De meeste mensen kijken hierbij naar de prijs en het comfort. Er wordt eigenlijk nooit naar de impact op het milieu gekeken. Veel toiletpapier wordt namelijk niet bepaald milieuvriendelijk geproduceerd. Wil je jouw steentje bijdragen aan het klimaat? Dan kan het eveneens verstandig zijn om voortaan ander wc papier te kopen. Om jou hier een handje bij te helpen, vertellen wij je in deze tekst hoe je de impact van toiletpapier op het milieu kunt verminderen.

Kijk naar de chemicaliën

Net als voor ieder ander product worden ook voor de productie van wc papier allerlei chemicaliën gebruikt. Zo worden er vaak chloor-, kleur- en geurstoffen toegevoegd aan veel soorten toiletpapier. Als er dergelijke chemicaliën in het papier verwerkt zijn, is de impact op het milieu relatief hoog. Ga daarom eens op zoek naar wc rollen die geproduceerd worden zonder chloor-, kleur- en geurstoffen. Hiervoor kun je het beste kijken of toiletpapier een milieulabel heeft, zoals het EU Ecolabel.

Koop jij jouw toiletpapier eigenlijk altijd in de supermarkt? Dan kun je op de verpakking kijken welke chemicaliën er gebruikt zijn voor de productie. Omdat er nogal veel verschillende soorten wc papier zijn, kan dit je flink wat tijd kosten. Richt je daarom eens tot het internet. Online is het namelijk niet bepaald lastig om toiletpapier te vinden dat beter is voor het milieu. Je hoeft hier immers niet iedere verpakking te bekijken, maar kunt gewoon zoeken op een term als ‘milieuvriendelijk toiletpapier’.

Kies voor gerecycled toiletpapier

Om toiletpapier te produceren, is papier nodig. Hiervoor moeten bomen gekapt worden. Als je voor dergelijk wc papier kiest, is er relatief veel impact op het milieu. Gelukkig kun je tegenwoordig ook gerecycled toiletpapier kopen. Grote voordeel van dit wc papier is dat het niet nodig is om hier bomen voor te kappen. Doordat er gerecycled papier gebruikt wordt, worden er aanzienlijk minder schadelijke stoffen uitgestoten. Gevolg hiervan is dat er sprake is van minder luchtvervuiling. Kies je voor toiletpapier van The Good Roll? Dan haal je 100 procent boomvriendelijk en duurzaam wc papier in huis. In deze wc rollen zijn bovendien geen chloor-, kleur- en geurstoffen verwerkt. De impact op het milieu is dus minimaal als je dergelijk toiletpapier koopt.

Focus je niet alleen maar op de prijs

Gaat het toiletpapier er bij jou thuis altijd snel doorheen? Dan moet je regelmatig nieuw wc papier kopen. Aangezien toiletpapier niet altijd goedkoop is, kan dit je behoorlijk wat geld kosten. Toch kun je ook betrekkelijk eenvoudig besparen op wc papier. Zo vind je in iedere supermarkt bijvoorbeeld wel een toiletpapier aanbieding. Daarnaast kun je de prijs drukken door voor wc papier te kiezen dat uit minder lagen bestaat.

Als je de impact van toiletpapier op het milieu wilt verminderen, is dit alleen niet aan te raden. Waarom niet? Omdat er bij de productie van goedkoop toiletpapier vaak geen rekening wordt gehouden met het milieu. Focus je daarom nooit alleen maar op de prijs als je op zoekt bent naar milieuvriendelijk toiletpapier. Richt je liever tot de chemicaliën die gebruikt zijn. Vergeet ook niet om rekening te houden met de verpakking. Deze wordt vaak standaard gemaakt van plastic, maar er zijn ook milieuvriendelijkere verpakkingen te koop.