EK Vrouwen in Nederland: Een Terugblik

04 Sep 2023

In de zomer van 2017 was Nederland het stralende middelpunt van het Europese vrouwenvoetbal. Het Europees kampioenschap dames 2017 (ook wel bekend als het EK damesvoetbal 2017) werd met veel enthousiasme en passie gehost door ons kleine, maar voetbalgekke land. Het was een toernooi vol verrassingen, emoties en bovenal, uitmuntend voetbal.

Het vrouwenvoetbal heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Waar het Wereldkampioenschap damesvoetbal al langer op de kalender stond en internationaal veel aandacht kreeg, was het EK 2017 een kans voor Europa om te laten zien hoe ver het vrouwenvoetbal op het continent was gekomen.

Het toernooi begon met zestien teams, verdeeld over vier groepen. Steden als Utrecht, Rotterdam, Breda en Enschede werden omgetoverd tot voetbalarena's waar fans vanuit heel Europa samenkwamen om hun teams aan te moedigen. Maar één team sprong er echt uit, en dat was het Nederlandse team.

De Oranje leeuwinnen, zoals ze liefkozend worden genoemd, waren niet alleen de gastvrouwen, maar ook de sterren van het toernooi. Onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman en met talenten zoals Lieke Martens, Vivianne Miedema en Sherida Spitse, zetten ze het toernooi in vuur en vlam. Elke wedstrijd was een live stream waard, en de fans waren getuige van enkele van de meest gedenkwaardige momenten in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

Het hoogtepunt van het toernooi was ongetwijfeld de finale in Enschede. De Nederlandse dames stonden tegenover Denemarken, en wat volgde was een spektakel van doelpunten, spanning en pure voetbalmagie. Nederland won met 4-2 en kroonde zich tot Europees kampioen.

Maar het EK 2017 was meer dan alleen een voetbaltoernooi. Het was een viering van het vrouwenvoetbal en een kans om te laten zien dat het damesvoetbal net zo spannend, technisch en boeiend kan zijn als het mannenvoetbal. Het was ook een kans om jonge meisjes te inspireren en te laten zien dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen, zowel binnen als buiten het voetbalveld.

In Nederland heeft het succes van het EK 2017 geleid tot een grotere interesse in het damesvoetbal op eredivisie niveau. Clubs investeren meer in hun vrouwenteams, en de competitie is competitiever en spannender dan ooit tevoren.

Terwijl we vooruitkijken naar toekomstige toernooien, zoals het WK damesvoetbal 2023, is het belangrijk om een moment te nemen en terug te kijken naar het EK 2017. Het was een toernooi dat de koers van het vrouwenvoetbal in Nederland en Europa veranderde en een blijvende impact had op de sport.

In conclusie, het EK Vrouwen 2017 in Nederland was niet alleen een sportief succes, maar ook een cultureel en sociaal fenomeen. Het bracht mensen samen, vierde de prestaties van vrouwen en zette Nederland op de kaart als een land dat het vrouwenvoetbal serieus neemt. En terwijl we uitkijken naar toekomstige successen van de Oranje leeuwinnen, zullen we altijd het EK 2017 koesteren als het moment waarop alles veranderde.