Milieuvriendelijke schoonheid: Make-up zonder microplastics

31 Aug 2023

In een wereld waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker worden, is het essentieel om ook onze schoonheidsroutine te heroverwegen. Een manier om een positieve impact op het milieu te hebben, is door te kiezen voor make-up zonder schadelijke stoffen. In dit artikel bespreken we het belang van het kiezen voor milieuvriendelijke schoonheidsproducten en geven we tips voor het selecteren van de juiste producten.

Waarom kiezen voor make-up zonder microplastics?

  1. Bescherming van het milieu: Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die niet biologisch afbreekbaar zijn. Ze belanden in onze oceanen en waterwegen en hebben een schadelijk effect op het zeeleven en het milieu in het algemeen. Door te kiezen voor make-up zonder conserveermiddelen en microplastics, draag je bij aan de bescherming van het milieu.

  2. Gezondere huid: Veel traditionele make-upproducten bevatten ingrediënten die de huid kunnen irriteren of uitdrogen. Door te kiezen voor natuurlijke make-up en andere milieuvriendelijke producten, zorg je beter voor je huid en voorkom je irritaties.

  3. Minder blootstelling aan schadelijke stoffen: Traditionele make-upproducten bevatten vaak schadelijke stoffen zoals parabenen, ftalaten en synthetische geurstoffen. Door te kiezen voor parfumvrije make-up en andere schadelijke stoffen, verminder je je blootstelling aan deze schadelijke stoffen.

Tips voor het kiezen van milieuvriendelijke make-up

  1. Lees de ingrediëntenlijst: Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product voordat je het koopt. Vermijd producten die microplastics, parabenen, ftalaten, synthetische geurstoffen en kleurstoffen bevatten.

  2. Kies voor minerale make-up: Minerale make-up is gemaakt van natuurlijke mineralen en bevat geen schadelijke stoffen. Bovendien is minerale make-up goed voor je huid en zorgt het voor een gezicht helemaal naturel.

  3. Let op keurmerken: Er zijn verschillende keurmerken die aangeven dat een product milieuvriendelijk en vrij van schadelijke stoffen is. Voorbeelden zijn het ECOCERT keurmerk en het BDIH keurmerk.

  4. Kies voor make-up zonder geur: Geurstoffen kunnen de huid irriteren en zijn vaak synthetisch. Kies daarom voor geurvrije make-up.

  5. Test het product: Voordat je een nieuw product koopt, is het altijd een goed idee om het eerst te testen. Veel winkels bieden testers aan waarmee je het product op je huid kunt aanbrengen. Let op hoe je huid reageert en of je het product prettig vindt aanvoelen.

  6. Kies voor make-up zonder foundation: Het is mogelijk om een vlekkeloze huid te hebben zonder het gebruik van foundation. Kies in plaats daarvan voor het alleen aanbrengen van concealer op de plekken waar het nodig is.

Conclusie

Het is belangrijk om te kiezen voor milieuvriendelijke make-up zonder microplastics. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid en die van je huid. Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product, kies voor minerale make-up, let op keurmerken, kies voor make-up zonder geur en test het product voordat je het koopt. Op deze manier kun je stralend en gezond voor de dag komen, zonder je zorgen te maken over de impact op het milieu. Maar vergeet niet dat het beste nog altijd zou zijn om compleet zonder makeup te gaan, want ware schoonheid komt van binnenuit. Dus zorg goed voor jezelf, zowel van binnen als van buiten.